jonwinkels.reismee.nl

herhaling en meer

m'n verhaal van gisteren is verloren gegaan, dus ik harhaal en voeg vandaag toe. China is google en reismee niet zo gunstig gezind en deze computer is niet de beste maar zolang het gaat gaat het!

Gisteren ben ik in China aangekomen! Je speelt jaren met de gedachte, maakt andere reizen en denkt nou ja, we zien wel. Naar aanlieding van je 65ste verjaardag trek je nog een keer de stoute schoenen aan, niet nu dan nooit, en verdomd ik zit nu 600 kilometer China in vanuit Vietnam gezien. Ik zit in de Outside Inn in Yangshuo, dwz in Yima, 70 kilometer van Yangshuo vandaan midden tussen de karstbergen. Ik ben braaf in Guilin afgehaald met een taxi - die liever autocoureur geworden was - en hier afgeleverd. De Nederlandse host gaf me een uitgebreide briefing en vandaag heb ik m'n eerste wandeling erop zitten!

Maar laat ik bij het begin beginnen. Dinsdagmorgen was het meizerregen in Hanoi en ik besloot nog even te wachten met m'n tweede rondje. Intussen kreeg ik Tiscali vie webmail aan de gang, zo gebruik ik het thuis immers ook!, en kon zo over heel wat meer adressen beschikken oa de cercle en de wandelclub. Iedereen lijkt enthousiast mee te lezen, dus waarom zij niet? Dus reisblog en Gmail toegestuurd, Rond 12 uur is het droog en besluit ik alsnog een eind te gaan wandelen, eerst in de buurt, maar dan toch nog de oude stad en de markt en via het meer naar het standbeeld van de oude staatsman, wiens naam ik nu niet paraat heb. Terug naar a la Carte, waar ik rond 15,30 terug ben. Opknappe, afpakken en om 16.50 zit ik in de taxi, op weg naar het station. De trein gaat om 18.30 en ik word in een wachtkamer gezet. Na een tijdje vraag ik nog maar eens en het blijkt dat ik door kan. Na een eind gelopen te hebben overperron 1 kom ik bij een enkel rood/blauw treinstel terecht, en dat is mijn trein naar China. Er wordt later een locomotief voorgezet en daar tuffen we. Omdat er in mijn cabine zo.n herrie is van de airco, krijg ik eenandere cabine, helemaal voor mij alleen. Dat kan ook makkelijkwant later blijkt dat we met z'n drieen zijn. Ergens rond11 uur staanwe stil en zijn bij de grenspost. We worden mde trein uitgewerkt en dat is het dan! Omdat er wel iets met passen zal moeten gebeuren lopen we maar naar de drie vervaarlijk geunifoirmeerde heren toe, en dat blijkt in de roos. We worden een hokje ingeleid en moeten passenafgeven om de visa te controlleren. a een tijd blijkt alles in orde en worden we weer naar buiten gebonjourd. Daar staat ook een andere trein, deze keer twee treinstellenen we worden vriendelijk welkom geheten aan boord en met elkaar in een coupe geplaatst. Mijn medepassagiers zijn een amerikaan, die in Bombay/India lesgeeft aan de lagere school en een Vietnamese jongen (23) uit Hanoi die in Beijing engel studeert, veel beter dan in Hanoi. Bovendien kun je je kosten later terugbetalen. Ze slapen bijna de hele weg dus veel praat is er niet. Tegen 6 uur komen we in Nanning aan, waar we weer in een wachtkamer gezet worden om een uur te wachten. Langzaam komt de stad en het station tot leven. Ik maak van de gelegenheid gebruik om op het stationsplein m'n eerste yuan te tappen. Het is er a; redelijk druk en er zijn ook mensen die de nacht op een bank op het plein hebben doorgebracht!Om 7.30 worden we keurig door een juffie naar de trein gebracht, die intussen tot wel 20 rijtuigen is uitgegroeid nen tuffen we China verder in. Overigens ligt Nanning 200 kilometer ten noorden van de grens en gaan we nu naar Guilin, 400 kilometer verder, door een prachtig Chinees landschap, bergen, rivieren, rijstvelden beekjes, dorpjes, boeren, buffel, het is er allemaal. Om 13.30 ben ik in Guilin, en vindt al gauw het bordje met m'n naam er op, midden in China, nou ja!

Anderhalf uur later ben ik op mijn bestemming en krijg ik uitgebreide info over de streek en de mogelijhkheden.Wandelen en fietdsen zijn allebei mogelijk en ik heb onderweg ook al wat toeristen op de fiets gezien. Na een lekker maal - verse groente en dumplings met een biertje en koffie met chocladetaart toe ga ik op tijd naar bed en slaap als een roos!

Ik ben om 9.30 aan het ontbijt maar het regent! Na een uitgebreid gesprek met de baas - 10 jaar China en reiservaring - besluit ik nog even te wachten tot het droog wordt. Tegen 12.30 is het dat en ga ik op pad, wandelen naar de Dragonbridge en dan eeruglopen of varen is het plan. Ik kom een leuk dorpje tegen, wat ik uitgebreid bekijk, maar mis daarna een afslag - mijn kaartje is met de hand getekend en niet heel duidelijk . Het meisje dat ik aanspreek spreeky geen woord engels, wil ook niet op de foto, maar maakt me duidelijk dat ik rechtdoor moet lopen. Zoals ik al vreesde kom ik in Baisha terecht, 3 kilometer te ver naar het oosten. Het is bijna half vier en met het oog op de tijd besluit ik terug te gaan met de taxi. Maar vindy maar eens 'n taxi! Als ik eindelijk in het centrum van de stad ben, hier moet toch wel een taxi zijn, wordt me door een brommerrijder aangeboden voor 10 yuan naar de brug te brengen. Ik toch maar achterop en een half uur later zit ik op een bamboevlot en wordt de Yulong-rivier afgevaren, door een 20 jarige jongen, die dduwt en peddelt. Het kost bijna 30 euro, maar daarvoor vaar je bijna 2 uur over dit riviertje door een soms adembenemend landschap! Werkelijk de moeiye waard! Dus als je na Halong Bay nog tijd hebt, Doen!

Ik wordt allen wat eerder afgezet dan afgesproken was, de jongen vindt mij tre zwaar, terwijl hij toch gewend is twee personen te varen, maar goed, veel discussie is er ook niet mogelijk!

Na een half uurtje lopen ben ik weer in de Inn en knap me op om dit verhaal te gaan schrijven.

Dadelijk een biertje - inheems een beetje lagerachtig - en lekker eten .

Morgen waarschijnlijk fietsen naar Yangshuo -zon 8 kilometer heen en de beroemde Li-river bekijken!

Wouter

Hoi Jon,

Je maakt wel echt veel mee! Knap hoor dat je elke keer toch weer komt waar je moet zijn.
Ik ben inmiddels wel heel benieuwd naar de foto's, maar daar moeten we nog even op wachten...
Veel plezier!

Groeten!

Elfriede

Hi Jon, in ons huis in Frankrijk heb ik zojuist al je reisverhalen gelezen!!! Erg leuk, maar wat ik juist bij jou een beetje mis zijn beschrijvingen van de maaltijden!!!
Heel veel genoegen verder; ik lees mee!
Groetjes, Elfriede.

Maaike & Maarten

Namaste Jon,

Wat een leuke verhalen weer, alsof we af en toe even over je schouder mogen mee kijken!

Veel liefs vanonder de brandende zon in Varkala (Zuid India)

Tiara Tours